Miten ilmoitan tekijänoikeuksien loukkauksen Facebookissa

Miten ilmoitan tekijänoikeuksien loukkauksen Facebookissa

Onko joku käyttänyt kuvaasi luvatta Facessa? Tässä ohjeet, miten voi ilmiantaa tekijänoikeuden loukkaamisen Facebookille. Muistathan, että tekijänoikeus on kuvan ottajalla, ei sen kohteella. Vain tekijänoikeuden omistaja voi ilmiantaa oikeuksien loukkauksen.

Facebookissa on useita sivuja, joissa järjestetään huijausarvontoja, ja niiden kuvat on useimmiten kopioitu luvatta. Näistä itse huijausarvonnoista on tulossa vielä  erillinen artikkeli myöhemmin, tässä keskitymme luvattomaan kuvien käyttöön.

Kuvien alkuperäiset oikeudenomistajat eivät tiedä, että heidän kuviaan käytetään ihmisten huijaamiseen. FB:n vaarat -tukiryhmän jäsenet ovat ilmoittaneet joillekin kuvien alkuperäisille omistajille näistä tekijänoikeusrikkomuksista, mutta vain itse oikeuden omistaja tai hänen laillinen edustajansa voi tehdä niistä ilmoituksen Facebookille.

Miten löydän alkuperäisen kuvan ja sen omistajan?

Avaa kuva ja käytä Googlen käänteistä kuvahakua. Katso tarkemmat ohjeet tästä artikkelista: http://www.verkonvaarat.fi/kuvat-valehtelevat-monella-tavalla/

Ongelmana on, että kaikki eivät tiedä, miten tekijänoikeusrikkomus ilmiannetaan Facebookille. Tavanomainen sivun tai julkaisun ilmiantaminen ei poista tätä luvattoman käytön ongelmaa. Voit antaa kuvan alkuperäiselle oikeudenomistajalle vinkiksi linkin tähän artikkeliin. Linkin voit kopioida selaimen osoiteriviltä.

 

Tässä huijausarvonnassa on käytetty Maskun omistamaa kuvaa luvattomasti

Tässä huijausarvonnassa on käytetty Maskun omistamaa kuvaa luvattomasti

Tässäkin huijausarvonnassa on käytetty kuvaa luvatta. Alkuperäinen löytyy tavaratupa.fi-visulta - ja tuotekin on loppu, mitäs he arpovat?

Tässäkin huijausarvonnassa on käytetty kuvaa luvatta. Alkuperäinen löytyy tavaratupa.fi-sivulta – ja tuotekin on loppu, mitäs he arpovat?

 

Näin ilmoitat tekijänoikeusrikkomuksen Facebookille

Lomake, jolla voi ilmoittaa joko tekijänoikeuden tai tavaramerkkioikeuden rikkomisesta (avautuu uuteen ikkunaan) https://www.facebook.com/help/contact/208282075858952

FB-lomake tekijänoikeuksien rikkomisen ilmoittamisesta

  1. Valitse Tekijänoikeuden loukkaus ja sen jälkeen ”Jatka ilmoituksen tekemistä

ilmoituslomake2

Valitse seuraavassa kohdassa ”Löysin sisältöä, jonka uskon loukkaavan tekijänoikeuksiani” ja sen jälkeen vielä ” Jatka tekijänoikeuden ilmiantoa klikkaamalla tätä”.

FB-lomake -tekijänoikusloukkaus

Lomakkeeseen aukeaa lisää ohjeita, lue ne huolellisesti. Huomaa, että antamasi yhteystiedot luovutetaan myös sisältöä julkaisseelle henkilölle.

Lomakkeeseen täytetään myös ilmoitettavan sisällön URL-osoitteet. Ota ne talteen etukäteen tai pidä auki toisessa välilehdessä, josta saat ne kätevästi kopioitua selaimen osoiteriviltä. Lomakkeella pyydetään myös antamaan alkuperäisteoksen URL-osoite, tai jos alkuperäinen ei ole verkossa, niin kuvaus kohteesta riittää.

Lopuksi sinun on vielä hyväksyttävä ehdot eli vakuutettava, että antamasi tiedot ovat oikeita:

”Lähettämällä tämän ilmoituksen vakuutat, että kaikki tässä ilmoituksessa annetut tiedot ovat paikkansa pitäviä, ja että oikeuksien omistaja, tämän edustaja tai voimassa oleva lainsäädäntö ei ole antanut sisällön julkaisijalle oikeutta edellä kuvatun immateriaalioikeuksien suojaaman sisällön käyttämiseen ilmoituksessa kuvaamallasi tavalla.”

Jaa tätä tietoa eteenpäin. Kitketään kuvien luvaton käyttö varsinkin huijausten yhteydessä.

 

Lisätietoja

Opetus- ja kulttuuriministeriön Tekijänoikeus-sivut http://www.minedu.fi/OPM/Tekijaenoikeus/?lang=fi

Facebookin oma ohje aiheesta https://www.facebook.com/help/www/249141925204375

Kirjoittaja on viestinnän ammattilainen, joka harrastaa tietotekniikkaa ja varsinkin tietoturvaa. Lisätietoja kirjoittajasta löydät täältä: http://satuwiren.info

Read previous post:
Luottokorttihuijareiden feikki Iltasanomien sivu

Kylläpä nuo luottokorttihuijarit ovat taas ovelia. Tällä kertaa huijaus on puettu Iltasanomien verkkosivujen näköiseksi. URL-osoite tietysti paljastaa, että kyseessä ei...

Kuvat valehtelevat monella tavalla

Sosiaalisessa mediassa ja jopa luotettavana pidetyissä uutislähteissä on lähes jokaisen jutun yhteydessä vähintään yksi kuva. Sosiaalisen median kuvat ovat usein...

Close