Kuka katseli profiiliasi -tietojenkalasteluhuijaus liikkeellä Facebookissa

Facebookissa leviää vanha tietojenkalasteluhuijaus jossa väitetään, että sivuston kautta on mahdollista nähdä kaikki ne henkilöt jotka ovat katselleet käyttäjän Facebook-profiilia.

Ulkopuolinen taho on päässyt lisäämään julkaisun satunnaisten henkilöiden seinälle ja lisännyt julkaisuun henkilön kavereita saadakseen julkasulle mahdollisimman laajan näkyvyyden.

Huijaus on tyypillinen Facebookin tunnustenkalastelu huijaus eli nähdäkseen jotain, käyttäjän on annettava Facebook-tunnuksensa sekä salasanansa huijarin väärentämällä sivulla.

Huijarin tekemällä sivulla kerrotaan, että käyttäjän profiilia on katsellut 42 ihmistä viimeisen kahden päivän aikana ja nähdäkseen lisää, pitää klikata sivulla olevaa painiketta. Tämän jälkeen käyttäjältä kysytään Facebook-tunnus sekä salasana.

Tietojen antamisen jälkeen kävijä ohjataan toiselle sivulle jossa näytetään satunnaisia Facebook-käyttäjien profiileja ja väitetään ko. käyttäjien vierailleen käyttäjän profiilissa.

Vaikka sinut olisi merkitty kaverisi seinälle tehtyyn julkaisuun, huijaus ei leviä sinun profiilin kautta ellet ole antanut tietojasi yllä mainitulla sivulla. Merkinnän voi poistaa Facebookin aikajanan kautta.

Jos taas olet antanut tunnuksesi ja salasanasi yllä mainitulla sivulla, toimi seuraavasti:

Vaihda Facebookin salasana välittömästi, uloskirjaudu kaikista Facebook-istunnoista ja ota käyttöön kaksivaiheinen kirjautuminen. Muuta myös sähköpostisi salasana, jos olet käyttänyt siinä samaa salasanaa kuin Facebookissa (käytä eri salasanaa sähköpostissa jatkossa!).

Vinkkaa myös kaverille nämä ohjeet, jos huomaat hänen jakavan tuollaista julkaisua.

VerkonVaarat ei suosittele vierailemaan epäilyttävien julkaisun yhteydessä mainituissa verkko-osoitteissa!

Read previous post:
Facebook Prisma haittaviestit
Apuja Facebookissa leviäviin haittaviesteihin

Ajantasisia ohjeita ja apuja saa tukiryhmästämme: https://www.facebook.com/groups/vaarattuki/  Päivitys 10.4.2018 UKK - Prismaviestit Kirjoittaja Teemu Valkeapää Tähän dokumenttiin on kerätty yleisempiä...

Facebook-virus leviää Suomessa: My video, My first video, Private video – Ohjeet poistamiseen

Virus poimii tartunnan saaneen käyttäjän Facebook-kaverilistalta ihmisiä, jotka merkitään uhrin nimissä julkaistuun Facebook-statukseen. Statuksessa on mukana ”videolinkki”, joka vie verkkosivulle,...

Close