Eroon Facebookin huijausarvonnoista – Katso ohjeet

Feikkiarvontoja Face pullollaan – Mitä voit tehdä?

Facebookissa on kymmeniä sivuja, joiden tiedoissa ei ole mitään mainintaa ylläpitäjästä ja jotka järjestävät mukamas arvontoja, joista ei voi voittaa mitään muuta kuin hirvittävän määrän roskapostia ja myyntipuheluita. ”Tykkää ja jaa”, ne kirkuvat jokaisessa julkaisussaan.

Tässä artikkelissa on linkit kaikkiin FB:n vaarat tukiryhmään kerättyihin tietojenkalasteluarvontoja jakaviin sivuihin sekä ohjeet, miten voimme yrittää poistaa niitä Facebookista tai ainakin hidastaa niiden leviämistä.

Nämä sivut ovat affiliate- eli kumppanuusmarkkinoinnin asiakashankintasivuja. Niiden ylläpitäjät saavat palkkion jokaisesta yhteystietonsa luovuttaneesta henkilöstä. Kumppanuusmarkkinointi ei itsessään ole mitään laitonta, ja se onkin ihan yleinen markkinointitapa. Mutta näiden sivujen toiminta on, jos ei laitonta, niin ainakin moraalitonta ja Facebookin sääntöjen vastaista – ja mainonta on harhaanjohtavaa. Melkein jokaisessa käytetään kuvaa tekijänoikeuslakien vastaisesti.

markkinoia tienaa

Henkilötiedot myydään markkinointitarkoituksiin kymmenille yrityksille hetkessä. Sähköposti alkaa laulaa ja puhelin soida jo seuraavana päivänä tietojen luovutuksen jälkeen. Mitään onnittelusoittoja on turha odotella. Se hieno hirsimökki ei ole minkään tietojenkeruukampanjan palkintona.

Miten nämä sivut toimivat?

  1. Markkinoija tekee sopimuksen henkilötietoja välittävän firman kanssa ja perustaa tietojen keräilyä varten FB-sivun. Sivulle annetaan nimeksi jotain viatonta, kuten ”Mökki ja Sauna”, ”Joulu”, ”Me rakastamme kahvia”, ”Piha ja puutarha” tai ”Tykkää, jos olet ’sitä tai tätä’”. Aluksi sivulla julkaistaan kivoja kuvia ja ehkä jopa vinkkejä, kaikenlaista söpöä ja kivaa, mitä ihmiset tykkäävät ja jakavat.
  2. Sen jälkeen se alkaa julkaista päivityksiä, joissa on jotain vaaleanpunaisia skoottereita tai hienoja kahvinkeittimiä tai mitä tahansa, joka saa ihmiset innostumaan. Näissä julkaisuissa ei välttämättä vielä ole affiliate-linkkejä tietojenkeruusivuille. Niissä vaan väitetään, että tykkäämällä ja jakamalla voisi voittaa kuvan tuotteen. Mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Mutta jengi tykkää ja jakaa ja vielä kommentoi onnessaan ”T&J”, ja huijaus leviää yhä laajemmalle.
  3. Sitten alkavat tositoimet. Kun on saavutettu tarpeeksi tykkääjiä, aletaan syöttää julkaisuja, joissa on yleensä jostain luvattomasti käyttöön otettu kuva ja väite hienosta palkinnosta ja tekstissä on linkki tietojenkeruusivulle. Linkki on muotoiltu lyhytlinkkipalvelun kautta, joten siitä ei heti näe, mihin se johtaa.
  4. Ja taas käsketään tykkäämään ja jakamaan voiton toivossa. MITÄÄN VOITTOJA EI OLE! Ainoa mitä voit voittaa on hirveä määrä roskapostia ja myyntipuheluita, jos erehdyt linkin takaa aukeavalle sivulle tietosi antamaan. Sivut ovat markkinointifirmojen ylläpitämiä, ja niiden ainoa tarkoitus on kerätä ihmisten yhteystietoja ja myydä niitä eteenpäin.
  5. Yleisimmin linkit johtavat joko Smartleadsin tai Euroadsin sivuille. Jopa heidän kumppanuusohjelmansa kieltävät harhaanjohtavan markkinoinnin sekä luvattoman kuvien käytön, joten näiden sivujen ylläpitäjät eivät edes kunnioita sopimuksiaan.

smartleads-varoitus

Mitä voit tehdä lopettaaksesi nämä huijaukset?

  • Ilmianna harhaanjohtava julkaisu FB:lle. Sen voi tehdä julkaisun oikeasta yläkulmasta avautuvasta valikosta.
  • Kerro kaverille. Jaa tämä kirjoitus. Ja jos näet kaverisi jakavan tai tykkäävän tällaisista feikeistä, opasta häntä. Kommentoi hänen jakamaan julkaisuun joko sanallisesti tai linkkaamalla tämä artikkeli. Artikkelin lopussa on myös linkki kuvaan, jonka voit laittaa kaverille tiedoksi.
  • Kommentoi feikkisivulle. Tämän pystyy yleensä tekemään vain kerran, sillä niiden ylläpitäjät laittavat heti eston kaikille, jotka yrittävät rajoittaa heidän toimintaansa. Voit kommentoida myös linkittämällä saman kuvan kuin kaverille.

Olemme FB:n vaarat -tukiryhmässä keränneet listaa näistä feikkiarvontasivuista. Lista on pitkä, ja olen tähän kerännyt koko listan. Nyt toivon apua, käy edes pari pahista ilmiantamassa. (listan löydä myös täältä, jos olet jäsen, siihen saa mielellään käydä lisäämässä uusia https://www.facebook.com/groups/vaarattuki/permalink/677085109090665/ )

THE LISTA – Avautuvat uuteen ikkunaan

Päivitys 24.9.15: Osa alla luetelluista sivuista on jo poistettu. Sivuja syntyy joka päivä lisää, on mahdotonta pitää tätä listaa ajan tasalla. Opettele tunnistamaan huijaussivut, älä luota vain siihen, että joku muu kertoo sivun olevan huijausta. Tarkista aina sivun tiedot, jos näet arvonnan.

Tykkaajosoletsuomalainen   

Kahvijuttuja

Kahvitaukovirkistaa

Aamukahvia

Kahvikansa

Kahvitauko

KesäjaKärpäset

Suomi-Saunoo

Herkkuhetki

Leivonta-ja-ruoanlaitto

Piha-ja-Puutarha

Pihalla-Puutarhassa

Suomi-Rillaa

Tykkää-jos-olet-elänyt-90-luvulla

Mökkikansa

Tuhansien-järvien-maa

Saunakansa

muumeja

Hyvinvointimamma

Suomalaisia-Tuotetestaajia

Suomalaisia-Tuotetestaajia2

suomalainensauna

Poika-Saunoo

Kukkia

Grilli-kuumaksi

vahanrankempaahuumoria

Leivonta-Askartelu

Kissanpennut

Pihalla-Puutarhassa

kahvihetkiofficial

Mökki-Sauna

Kotona-ja-puutarhassa

Piha-Puutarha

Marilyn-Monroen-parhaat-sitaatit

Tyttöjenjutut

Tykkaajosrakastattisseja

Tykkää-jos-rakastat-Suomen-kesää

Pihalla-ja-Puutarhassa

Maailman-nopein-kansa

Keitetään-kahvit

Pikku-prinssin-kauneimmat-sitaatit

Rakastamme-matkustamista

Tykkää-sivusta-jos-olet-äiti-ja-ylpeä-siitä

Suomiarvonnatfi

Me-tykkäämme-joulusta

Juhannuksen-odottajat

Arjen-Sankarit

Ny-Rillataa

feikki-elamaaon

Riippumaton-tarkkailija

top10tarjoukset

joulupukki

Suomen-kesä-Lyhyt-mutta-vähäluminen

Muistan-vieläkin-päivän-kun-näin-sinut-ensimmäisen-kerran

kummankokaaä

Blondivitsit-K18

Tykkää-jos-olet-Suomen-kansalainen

Puutarhaunelmia

hiusvinkit

ihanatkynsivinkit

meikkausvinkit

 

Tässä kuvalinkki, jonka voi laittaa kommentiksi sekä sivujen arvontajulkaisuihin että kavereiden jakamiin julkaisuihin. Se on parasta laittaa linkkinä, sillä kaikille sivuille ei voi kommentoida kuvalla.

http://i.imgur.com/K1fj78X.jpg

Ja tältä se kuva näyttää:

hyvä julkaisun jakaja

Siivotaan yhdessä Facebook ja autetaan kavereita, jotta he eivät joutuisi roskaposti- ja myyntipuhelutulvan uhreiksi olemattoman voiton toivossa.

Toimi: jaa tämä ohje, ilmianna ja kommentoi epäilyttäville sivuille ja julkaisuihin.

 

 

Aiheesta lisää http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/naista-arvonnoista-facebookissa-et-voita-yhtaan-mitaan-tukit-vain-sahkopostisi/2076918?pwbi=3964078e0e4ad6df01479a4829473646

Kirjoittaja on viestinnän ammattilainen, joka harrastaa tietotekniikkaa ja varsinkin tietoturvaa. Lisätietoja kirjoittajasta löydät täältä: http://satuwiren.info

No Responses

Read previous post:
Taas tarjolla outoja videoita Facebookissa

Jälleen kerran Facebookissa kiertää mm. pornokuvilla houkuttelevia haittalinkkejä kaverilta toiselle. Näissä linkeissä saattaa olla myös vastaanottajan profiilikuva. Nämä leviävät niin,...

Miten ilmoitan tekijänoikeuksien loukkauksen Facebookissa

Miten ilmoitan tekijänoikeuksien loukkauksen Facebookissa Onko joku käyttänyt kuvaasi luvatta Facessa? Tässä ohjeet, miten voi ilmiantaa tekijänoikeuden loukkaamisen Facebookille. Muistathan,...

Close